tannverk

Tannverk: Årsaker og behandling

Tannverk: Årsaker og behandling

editorial

Tannverk kan være en forferdelig smertefull opplevelse og kan påvirke din evne til å spise, snakke og sove ordentlig. Årsakene kan variere, og det kan være vanskelig å finne den eksakte årsaken til smerten. Imidlertid er det flere årsaker til tannverk, og det finnes også flere behandlingsalternativer.

tannverk

Årsaker til tannverk

Den vanligste årsaken til tannverk er en betennelse eller infeksjon i tannen eller tannkjøttet. Tannkjøttet kan bli betent på grunn av en infeksjon som utvikler seg i tannkjøttet eller på grunn av tannstein. Hvis dette ikke behandles, kan dette føre til tannråte eller periodontitt, som igjen kan føre til mer alvorlige problemer, som tap av tenner.

En annen grunn til tannverk kan være en kjevebetennelse. Dette skyldes ofte at visdomstennene presser og dytter mot de andre tennene, noe som kan føre til betennelser og en økning i smerte.

De som har åpne tannkanaler eller sår i munnen, kan også oppleve tannverk. Dette kan være på grunn av skader på tannen eller på grunn av tidligere tannbehandling.

Tannverkbehandling og forebygging

Når du får tannverk, kan det være fristende å prøve å behandle det selv ved å ta smertestillende tabletter eller bruke varm eller kald komprimering på området. Selv om dette kan gi midlertidig lindring, bør du kontakte tannlegen din så snart som mulig.

Tannlegen vil kunne gi deg en nøyaktig diagnose og foreskrive den beste behandlingen. Vanligvis vil tannlegen foreskrive antibiotika for å behandle eventuelle infeksjoner. De kan også gi deg smertestillende midler og råd om hvilke smertestillende midler som er trygge å ta.

For å forebygge tannverk er det viktig å opprettholde god munnhygiene. Dette innebærer å børste tennene to ganger om dagen og bruke tanntråd daglig for å fjerne matrester fra mellom tennene. Det er også viktig å begrense sukkerinntaket og unngå tobakk og alkohol.

Unngå tannverk hos barn

Mange barn kan oppleve tannverk eller tannsmerter, spesielt når de er små og ikke er i stand til å uttrykke seg ordentlig. Det er viktig å oppmuntre barna til å børste tennene sine regelmessig og begrense sukkerinntaket.

Regelmessige tannlegetimer er også viktig for barn. Tannlegen vil kunne sjekke at tennene vokser og utvikler seg som de skal, og kan se etter eventuelle problemer som kan føre til tannverk i fremtiden.

Hvis barnet ditt opplever tannverk, kan du gi dem en mild smertestillende medisin etter råd fra tannlegen. Du kan også bruke en varm eller kald komprimering på utsiden av kinnene for å gi lindring.

Husk at tannverk ikke bør ignoreres eller forsøksbehandles. Kontakt alltid tannlegen din for å få råd og behandling.